HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK 

's-HERTOGENBOSCH

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

De Nationale Tuinvogeltelling op 27 en 28 januari 2018

Het is nu echt bijna zover: over twee weken gaan tienduizenden mensen tegelijk vogels tellen! Als u de tuinvogels nu vast voert, hebt u grote kans op een drukke Tuinvogeltelling.Knutselaars kunnen zelf wat maken, de knutseltip is een vogelfeestslinger. Voor de niet-knutselaars is er een mooie vogelvoer-aanbieding. Verder leest u meer over allerlei gespikkelde tuinvogels. En ten slotte kunt u uw kennis weer testen. Weet u nog hoe het zat met de duiven?

Doe mee en kom meetellen in ons Heempark op 28 januari om 14.00 uur

Z O M E R – E X C U R S I E                     1 6 J U L I 14.00 uur

Het is overduidelijk zomer in het Heempark 's-Hertogenbosch Zuid. De bloemenweide staat er prachtig bij. Naast vele andere soorten bloeien de Orchideeën, Vrouwenmantel en Agrimonie. In de vijver bloeien de Waterlelie, onze vleeseter Blaasjeskruid, Krabbenscheer en Gele Plomp, ze bieden een schuilplaats voor de massaal aanwezige Groene en Bruine Kikkers. Het concert van de Kikkers is vaak oorverdovend. Het insectenleven uitbundig.

hp Grote ratelaar 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROTE RATELAAR BLOEIT NU MASSAAL

Voor meer informatie over het Heempark of een afspraak.                           

van Bennekom: 073-6149520  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                             Met de auto: Parkeren achter Jumbo Pettelaarseweg in de blauwe zone Platostraat. Doorlopen naar het einde van deze straat, links af daar staat een richtingaanwijzer

FOTO'S VAN BEZOEKERS ZIJN WELKOM 
Elke maand wordt de beste geplaatst. 
Graag alleen foto's die in of vanuit het Heempark zijn gemaakt.
Foto's inzenden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees meer: FOTO VAN DE MAAND


nachtvlinders zoeken als het donker isDe resultaten:

1x Stro-uiltje
4x Gele eenstaart
1x Buxusmot
7x? Bruine vierbandspanner
1x Schimmelspanner of gehoekte schimmelspanner (deze twee zijn alleen met genitaal onderzoek uit elkaar te houden)
1x Appeltak 
1x Essengouduil 
1x Bruine snuituil
2xPiramidevlinder
1xZwart weeskind
1x? Groenbandspanner

Het is mogelijk om een lezing te organiseren met uitgebreidere seizoenspresentaties bij u op school, bejaardencentrum of vereniging. Presentatie met ruik- voel- en proefnatuurvoorbeelden, verklaring van plantennamen en plantensprookjes. Voor scholen zijn hier geen kosten aan verbonden.
neem hiervoor contact op met Rein van het Heempark

Dankzij Ton Kemp van Dommelweb Internet is onze website herzien en verbeterd.

Binnenkort kunnen alle Maandverslagen op de site gelezen worden.

Het laatste staat er al op, waarvoor onze dank!

Heempark video van Platform 073

Elke dag anders
De youtube film over het Heempark 's-Hertogenbosch

Op 18 aug 2015 meer dan 400 keer bekeken!


WEEKDIEREN

2010

2011

1.

Barnsteenslak

X


2.

Bruine Wegslak

X


3.

Driehoeksmossel

X


4.

Heesterslak

X


5.

Posthoornslak

X


6.

Schildersmossel

X


7.

Segrijnslak

X


8.

Tuinslak

X


Geduld loont. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar hij is af!Plantenmuur in het heempark Den Bosch

Op 5 en 6 april 2011 is er hard gewerkt aan een plantenmuur in het Heempark ’s-Hertogenbosch Zuid. De plannen voor deze muur bestonden al jaren, maar mankracht en financiĂ«n ontbraken. Dankzij een afspraak met Heijmans Restauratiewerken, gemaakt op de Beursvloer ’s-Hertogenbosch, kon de muur toch gerealiseerd worden. Na voorbereidend stenen verzamelen en graafwerk door de Werkgroep Heempark is de muur in 2 dagen verrezen. De bovenkant is erg hobbelig gemaakt. Dat voorkomt er op lopen of zitten.

Recycling van oude stenen 

De muur is opgebouwd uit afvalstenen  van de Sint Jan, Judastoren en toen we daar niet voldoende aan hadden, hebben de metselaars de voorraad aangevuld

met afvalstenen van Bastion Baselaar waar Heijmans aan het werk is. Bekijk de verschillende stadia van in het fotoalbum "Plantenmuur"

Lees meer: Plantenmuur


Korstmossen

< 04

08

1.

Bekermos


BC

2.

Dooiermos, Groot

HV


3.

Kapjes Vingermos

HV


4.

Kauwgommos

HV


5.

Dooiermos, Oranje

HV


6.

Stoeprandmos

HV


Onze vleesetende waterplant reageert supersnel.

Blaasjeskruid zuigt watervlooien naar binnen met een versnelling van 600 G. In voedselarm, stilstaand water wacht een jager op een lekker hapje. Een onvoorzichtig dier waagt zich te dichtbij en pats!

Sneller dan het menselijk oog kan volgen heeft de vleeseter toegeslagen. De prooi zit gevangen, en zal in de komende uren levend worden verteerd.

Arme watervlo, zomaar uit het leven weggerukt en nog wel door een plant. Een van de ruim 220 soorten blaasjeskruid om precies te zijn, een familie carnivore waterplanten. Ze zijn allemaal voorzien van vernuftige blaasjes, die bij aanraking bliksemsnel opengaan en dan een slok water, met watervlo, naar binnen zuigen.

Klik op Lees meer om de video te bekijken.

Lees meer: Onze favoriete plant: Blaasjeskruid