Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Het hele jaar op woens- en donderdagmiddag om 14.00 uur korte rondleidingen.

Behalve bij slecht weer en als er sneeuw ligt.

Volgen via Twitter

twitter follow

Onze favoriete plant: Blaasjeskruid

Onze vleesetende waterplant reageert supersnel.

Blaasjeskruid zuigt watervlooien naar binnen met een versnelling van 600 G. In voedselarm, stilstaand water wacht een jager op een lekker hapje. Een onvoorzichtig dier waagt zich te dichtbij en pats!

Sneller dan het menselijk oog kan volgen heeft de vleeseter toegeslagen. De prooi zit gevangen, en zal in de komende uren levend worden verteerd.

Arme watervlo, zomaar uit het leven weggerukt en nog wel door een plant. Een van de ruim 220 soorten blaasjeskruid om precies te zijn, een familie carnivore waterplanten. Ze zijn allemaal voorzien van vernuftige blaasjes, die bij aanraking bliksemsnel opengaan en dan een slok water, met watervlo, naar binnen zuigen.

Klik op Lees meer om de video te bekijken.

 

Vanwege die snelheid was nooit echt vastgesteld hoe ze precies werken. Onderzoekers in Grenoble (Frankrijk) en Freiburg (Duitsland) weten het nu wel, en delen die kennis in Proceedings of the Royal Society B. Ze gebruikten een hogesnelheidscamera om actiefilms van de blaasjes te maken en daar vervolgens berekeningen op uit te voeren. Met een vertraging van 10 maal is nog steeds niet te volgen wat er gebeurt, en zelfs bij 240 maal is het in een oogwenk gedaan met de watervlo, zoals onderstaand filmpje laat zien.

De blaasjes hebben een deurtje dat in minder dan een duizendste seconde opengaat en bijna even snel weer dicht klapt. Het blaasje vult zich in gemiddeld een halve milliseconde met water, en dat is veel sneller dan vooraf werd geschat. Water wordt met een versnelling van 6000 meter per seconde per seconde het blaasje in gelanceerd. De waterplanten zijn daarmee met afstand de snelst reagerende vleesetende planten op aarde. Ze bereiken deze snelheid doordat de blaasjes elastisch maar stevig zijn, en in de uren voor de vangst worden leeggepompt door moleculaire pompen in de wand. Het blaasje staat daardoor onder enorme spanning, die bij opening van het deurtje plotseling wordt opgeheven.

Elmar Veerman

Kijk hier naar het filmpje (engelstalig) en geniet..