HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

We zoeken versterking van ons team. De medewerkers van Het Heempark werken met inzet en enthousiasme op woensdagmiddag en donderdagmiddag, allebei de middagen of een van beide, voor de instandhouding, beheeren ontwikkeling van Het Heempark.
Graag willen wij in contact komen metvrijwilligers die een of twee middagen per week ons team komen versterken.

Voor informatie kunt u terecht bij Rein Heessels, 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

IMGP3875 kopiëren

 

Ondanks het bewolkte weer waren er veel belangstellenden voor rondleiding in het Heempark. Jan Aantjes gaf uitleg over de vele bloeiende planten die deze week al opgekomen waren. Het was een geslaagde rondleiding. 
Voor meer foto's klik op deze link

De Bosanemoon, Boshyacint, Speenkruid, Lelietje-van-dalen, Daslook en Hondsdraf staan dan in bloei. We leiden u rond en vertellen iets over het park en wat er te zien is. Maak kennis met het nieuwste bospad.

Omdat de bomen nog enigszins kaal zijn, zijn de vogels goed zichtbaar, neem als u wilt een kijker mee, en voor de bloemen een camera. Warme kleding en stevige schoenen zijn aanbevolen.

U hoeft zich niet aan te melden, maar komt u met een groep dan van tevoren contact opnemen, zodat wij voor meerdere gidsen kunnen zorgen.

Verzamelen bij de ingang Heempark, dat ligt achter het Sint- Jans Lyceum, daar de brug over en links aanhouden. Voor meer informatie over het Heempark of een afspraak voor een rondleiding op een ander tijdstip.

IMGP3778

Leerlingen van het Pierson College hebben ook dit jaar weer vrijwilligerswerk gedaan in ons Heempark. Hun inzet was groot. Het weer was prachtig. 

Een fotoalbum van deze dag vind je op de pagina: foto & film

IMGP1787groep

Huismus weer op Ă©Ă©n. Geplaatst op 28 januari 2018 Meer dan 65.000 mensen telden dit weekend de vogels in hun tuin tijdens de 15e Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek. Het meest werd, net als afgelopen jaren, de huismus geteld. Opvallend is dat er veel minder merels gezien werden in de Nederlandse tuinen dan afgelopen jaren.

Lees verder artikel van Vogelbescherming Nederland

Wilt u het resultaat zien van de telling? Klik dan hier. Het was een mager jaar dit keer.

IMGP0554k

Z O M E R – E X C U R S I E                     1 6 J U L I 14.00 uur

Het is overduidelijk zomer in het Heempark 's-Hertogenbosch Zuid. De bloemenweide staat er prachtig bij. Naast vele andere soorten bloeien de Orchideeën, Vrouwenmantel en Agrimonie. In de vijver bloeien de Waterlelie, onze vleeseter Blaasjeskruid, Krabbenscheer en Gele Plomp, ze bieden een schuilplaats voor de massaal aanwezige Groene en Bruine Kikkers. Het concert van de Kikkers is vaak oorverdovend. Het insectenleven uitbundig.

hp Grote ratelaar 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GROTE RATELAAR BLOEIT NU MASSAAL

Voor meer informatie over het Heempark of een afspraak.                           

van Bennekom: 073-6149520  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                             Met de auto: Parkeren achter Jumbo Pettelaarseweg in de blauwe zone Platostraat. Doorlopen naar het einde van deze straat, links af daar staat een richtingaanwijzer

FOTO'S VAN BEZOEKERS ZIJN WELKOM 
Elke maand wordt de beste geplaatst. 
Graag alleen foto's die in of vanuit het Heempark zijn gemaakt.
Foto's inzenden aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees meer: FOTO VAN DE MAAND


nachtvlinders zoeken als het donker isDe resultaten:

1x Stro-uiltje
4x Gele eenstaart
1x Buxusmot
7x? Bruine vierbandspanner
1x Schimmelspanner of gehoekte schimmelspanner (deze twee zijn alleen met genitaal onderzoek uit elkaar te houden)
1x Appeltak 
1x Essengouduil 
1x Bruine snuituil
2xPiramidevlinder
1xZwart weeskind
1x? Groenbandspanner

Het is mogelijk om een lezing te organiseren met uitgebreidere seizoenspresentaties bij u op school, bejaardencentrum of vereniging. Presentatie met ruik- voel- en proefnatuurvoorbeelden, verklaring van plantennamen en plantensprookjes. Voor scholen zijn hier geen kosten aan verbonden.
neem hiervoor contact op met Rein van het Heempark