HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

Het nieuwe jaar begon met bijzonder nieuws. In het Heempark werden beversporen aangetroffen. Heel duidelijk zie je de afdrukken van de tanden op de eerste foto. 

beversporen

Voeren hoort bij de voorpret voor de Tuinvogeltelling. Want begint u nu met bijvoeren, dan zijn er in januari veel meer soorten in uw tuin te tellen!
Belangrijk daarbij: de roodborst eet wat anders dan de koolmees en ook weer op een andere plek. Zo heeft iedere vogel zijn eigen voorkeur. Welke vogel wat eet en waar, leest u in deze nieuwsbrief. 

De vogelbescherming houdt weer een vogeltelling zoals elk jaar. 

Voeren hoort bij de voorpret voor de Tuinvogeltelling. Want begint u nu met bijvoeren, dan zijn er in januari veel meer soorten in uw tuin te tellen!
Belangrijk daarbij: de roodborst eet wat anders dan de koolmees en ook weer op een andere plek. Zo heeft iedere vogel zijn eigen voorkeur. Welke vogel wat eet en waar, leest u in deze nieuwsbrief. 

De vogelbescherming houdt weer een vogeltelling zoals elk jaar. 

Vanaf vandaag hebben Tryntsje en Tineke een nieuwe facebookpagina aangemaakt voor het Heempark: Heempark Den Bosch-Zuid

Vanaf vandaag heeft het Heempark weer een nieuw facebookadres. Tryntsje en Tineke, vrijwilligers van het Heempark,  gaan dit up-to-date houden met vooral veel foto's.
Heempark Den Bosch-Zuid

In de vakantiemaanden wordt er alleen op woensdagmiddag gewerkt door de vrijwilligers.

We zijn nog opzoek naar vrijwilligers op de donderdagmiddag. Hiervoor kunt u contact opnemen via de mail met Rein Heessels: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De hele maand juli staat in het teken van tuinvlinders tellen! Doe jij ook mee? Kijk een kwartiertje in de tuin en geef door wat je ziet. Je kan alle waarnemingen doorgeven via Tuintelling!

Voor meer informatie zie: Nieuwsbrief Jaarrond Tuintelling

Vandaag werd ik verrast door jullie bericht over het overlijden van Ben.
Ik ben leerkracht van basisschool het Bossche Broek. Sinds 4 jaar ben ik werkzaam op locatie Centrum  (bij de Cathrienkerk) Daarvoor gaf ik les aan groep 3 op locatie uit (Liviusstraat) Ik heb jaren met Ben fijn samengewerkt aan diverse activiteiten in het Heempark.
Ben gaf met veel enthousiasme uitleg over de flora en fauna in het park. Het blote voetenpad was een van zijn initiatieven. Ik herinner me nog het moment waarop Ben ineens in het lokaal stond met een bak vol vetbollen. Hij was verkleed als kerstman. Het was de bedoeling dat de kinderen deze bollen zelf in het park gingen ophangen in de bomen. Nou dat was het helemaal. De kinderen genoten  maar Ben genoot niet minder.
Het Heempark zal een bevlogen natuurliefhebber gaan missen.

Met vriendelijke groeten,
Karin de Bekker
Kc het Bossche Broek locatie centrumLeerkracht 1-2 C (ma t/m vr) Cultuur coördinator
Ben van Bennekom In 2005 startte Ben samen met de dan nog enige vrijwilliger en ons helaas vorig ontvallen Broeder Cor van Rooij een nieuwe werkgroep voor het herstel en verdere ontwikkeling van de heemtuin.

Met de inzet van meerderevrijwilligers wist hij het sterk verwilderde park weer op orde te krijgen. Hij kon op de ondersteuning rekenen van deskundigen op het gebied van vleermuizen, steenuilen, zweefvliegen en kruiden.

Dankzij Ben is op 4 juli 2014 de  Stichting Heempark 's-Hertogenbosch opgericht om het voorbestaan van het park te waarborgen en om als een van de belanghebbenden in Het Bossche Broek mee te kunnen beslissen over de toekomst . 

Hij hield lezingen en excursies om de bekendheid van het park onder de Bossche samenleving en daar buiten te vergroten. Hij kon boeiend en met grote kennis van zaken vertellen over de talrijke soorten planten en dieren die in het heempark voorkomen.
Met de naburige Bossche Broekschool onderhield hij goed contact. Elk jaar bezochten leerlingen het park  om onder zijn leiding actief te zijn.

In 2017 is Ben definitief gestopt als vrijwilliger bij het Heempark..Hij is van grote betekenis geweest voor de organisatie, educatie en de PR van de Stichting Heempark 's-Hertogenbosch.
Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor zijn toewijding en ongebreidelde inzet voor Het Heempark. 

Het bestuur van Het Heempark 's-Hertogenbosch.