HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 23 en 24 mei tijdens de tweede Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling

Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Met dit weekend wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen.  Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kunnen we bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen
Voor meer informatie: tuintelling.nl
Er is ook nog een zoekkaart te downloaden.

 TVW0300


Volgens de geldende regels zullen we het besluit moeten nemen om tijdelijk onze werkzaamheden door vrijwilligers te stoppen, dit voor onze eigen veiligheid en gezondheid . Nog steeds is er een toename in het aantal besmettingen en nemen we een groot risico als we doorgaan.
Wel is het toegestaan om het park alleen of samen met een andere persoon te bezoeken , puur voor de ontspanning of om te zien of het park in goede staat blijft. Mocht uit onze bezoeken blijken dat er sprake is van verwaarlozing of vernieling dan moeten wij dat direct rapporteren aan de Gemeente .Tijdelijke sluiting van het park zou dan een optie zijn.

Het nieuwe jaar begon met bijzonder nieuws. In het Heempark werden beversporen aangetroffen. Heel duidelijk zie je de afdrukken van de tanden op de eerste foto. 

beversporen

Voeren hoort bij de voorpret voor de Tuinvogeltelling. Want begint u nu met bijvoeren, dan zijn er in januari veel meer soorten in uw tuin te tellen!
Belangrijk daarbij: de roodborst eet wat anders dan de koolmees en ook weer op een andere plek. Zo heeft iedere vogel zijn eigen voorkeur. Welke vogel wat eet en waar, leest u in deze nieuwsbrief. 

De vogelbescherming houdt weer een vogeltelling zoals elk jaar. 

Voeren hoort bij de voorpret voor de Tuinvogeltelling. Want begint u nu met bijvoeren, dan zijn er in januari veel meer soorten in uw tuin te tellen!
Belangrijk daarbij: de roodborst eet wat anders dan de koolmees en ook weer op een andere plek. Zo heeft iedere vogel zijn eigen voorkeur. Welke vogel wat eet en waar, leest u in deze nieuwsbrief. 

De vogelbescherming houdt weer een vogeltelling zoals elk jaar. 

Vanaf vandaag hebben Tryntsje en Tineke een nieuwe facebookpagina aangemaakt voor het Heempark: Heempark Den Bosch-Zuid

Vanaf vandaag heeft het Heempark weer een nieuw facebookadres. Tryntsje en Tineke, vrijwilligers van het Heempark,  gaan dit up-to-date houden met vooral veel foto's.
Heempark Den Bosch-Zuid

In de vakantiemaanden wordt er alleen op woensdagmiddag gewerkt door de vrijwilligers.

We zijn nog opzoek naar vrijwilligers op de donderdagmiddag. Hiervoor kunt u contact opnemen via de mail met Rein Heessels: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De hele maand juli staat in het teken van tuinvlinders tellen! Doe jij ook mee? Kijk een kwartiertje in de tuin en geef door wat je ziet. Je kan alle waarnemingen doorgeven via Tuintelling!

Voor meer informatie zie: Nieuwsbrief Jaarrond Tuintelling

Vandaag werd ik verrast door jullie bericht over het overlijden van Ben.
Ik ben leerkracht van basisschool het Bossche Broek. Sinds 4 jaar ben ik werkzaam op locatie Centrum  (bij de Cathrienkerk) Daarvoor gaf ik les aan groep 3 op locatie uit (Liviusstraat) Ik heb jaren met Ben fijn samengewerkt aan diverse activiteiten in het Heempark.
Ben gaf met veel enthousiasme uitleg over de flora en fauna in het park. Het blote voetenpad was een van zijn initiatieven. Ik herinner me nog het moment waarop Ben ineens in het lokaal stond met een bak vol vetbollen. Hij was verkleed als kerstman. Het was de bedoeling dat de kinderen deze bollen zelf in het park gingen ophangen in de bomen. Nou dat was het helemaal. De kinderen genoten  maar Ben genoot niet minder.
Het Heempark zal een bevlogen natuurliefhebber gaan missen.

Met vriendelijke groeten,
Karin de Bekker
Kc het Bossche Broek locatie centrumLeerkracht 1-2 C (ma t/m vr) Cultuur coördinator