HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

Nestkastjes in het Heempark

Na een paar prachtige dagen zijn de vogels weer aan het zingen en flink in de weer om weer een nestje te bouwen. We tonen hier de soorten nestkastjes die u tijdens een wandeling in ons park zult aantreffen.
a. b. c. De boomklever is veelal aanwezig in het park. Zij verplaatsen zich vooral langs de boomstam naar boven en naar beneden. De nestkastjes hebben dan ook een gat tegen de boomstam aan of aan de schterkant van het kastje.  
d. Dit jaar (2019) nestelt de boomkruiper erin 
e. De steenuilenkast is net vervangendoor een nieuwe. Typisch aan deze kast is dat hij uit compartimenten bestaat. De eerste ingang verspringt met de tweede ingang zodat andere vogels met langere staarten zoals bijv. de ekster er niet inkunnen.
f. bosuil? 
g. De meeste kasten die in het park hangen zijn voor de koolmees. Het gat is 32 mm doorsnee. Van een pimpelmees 28 mm 
h. Dit kastje met het grote gat is bestemd voor merels 
j. k. Dit zijn vleermuizenkastjes. De specht laat zich niet weerhouden om er toch een gat in te maken . zie k.  

nestkastjes