HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

IVN publiceert geheimschrift

Wie regelmatig door een bos wandelt heeft ze vast wel eens gezien, die gekleurde merktekens op bomen. In vrijwel elk bos vind 'beheer' plaats, ook in beschermde natuurgebieden. Soms wordt bewust een open ruimte gecreĂ«erd om meer variatie, meer biodiversiteit te krijgen of worden soorten die hier van nature niet thuis zijn weggehaald. Wanneer er bomen worden 'geoogst', zoals bijvoorbeeld bij Staats Bosbeheer (SBB) is daarvan 41% voor zaaghout, 36% voor plaatmateriaal en 10% voor papier. De resterende 13% is biomassa, zoals zaagsel, takken, wortels en stronken. Bomen worden streng geselecteerd en er wordt niet zomaar een stuk bos weggezaagd. Daarom worden bomen waar iets mee moet gebeuren (of juist niet!) gemarkeerd, het zogenaamde blessen.Wanneer je markeringen aan bomen ziet kan je met onderstaande tabel zelf zien wat met de bomen op die plek gaat gebeuren

blessen bomen sbb